•  

    DOVIT Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató Kft.

Termékeink >>> Horgászat >>> Tippek, tanácsok csalik készítéséhez

Az áztatott pellet elkészítése

Az áztatott pellet kiváló mind etetőanyagként, mind etetőanyag adalékaként, hiszen magas beltartalmú és a pelletálás során a termelődő hő következtében értékes anyagok szabadulnak fel. Ízlésünknek megfelelően lehet bármilyen aromájú.

A megfelelő mennyiséget horgászat előtti este öntsük fel meleg vízzel és másnap kedvünkre adhatunk hozzá különböző adalékokat. Javasoljuk a lebegő angolmorzsát, a darált kendert és sok főtt magvat, hiszen ezek segítik az etetőanyag bomlását, ködözését. Ízlés szerint adhatunk hozzá még tejport, kukoricaglutént, májport, betaint, esetleg etetőanyagot, ha kissé ragacsosnak érezzük a keveréket vagy csak egyszerűen így szimpatikus.

Színét a víznek megfelelően beállíthatjuk utólag porszínezék segítségével, vagy akár a felöntéshez használatos vízhez tett folyékony színezékkel is. Mielőtt bármit hozzákevernénk a „pelletmasszához” ajánlatos egy közepes, vagy nagyméretű törőszitán áttörni.

Amennyiben nem elég nedves a massza, akkor érdemes CSL liquiddel, QuickLiq-el vagy Black Boosterrel beállítani a megfelelő állagot, így már kis mennyiségben is kiváló csalogató hatást biztosít.

Érdemes nehézetetésként használni, vagy method kosárba gyúrni.

Ajánlott horogravalók szemes magvak, horogpelletek, gilisztacsokor.

Felhő létrehozása apróhalra

Apróhalazáshoz ajánlott trükk, amikor a cél a küszök, bodorkák, tenyeres keszegek, kárászok úszós horgászata.

A felhőalap elkészítése:

2 liter vízbe, rakjunk 4-5 marék etetőpelletet, kevergetéssel teljesen áztassuk föl. Ettől a víz elszíneződik, aromás lesz, úszó darabkákkal megtelik. Ízlés szerint fokozhatjuk a hatást, plusz folyékony színezékkel, aromával. Adhatunk hozzá akár kevés tejport, mely sűrűbbé teszi, betaint, burgonyaproteint, kukoricaglutént. Ha testesebb halakra vágyunk, hemoglobint, vérlisztet, hallisztet, májport ízlés szerint.

Az elkészült levet vízipisztolyba szívva az úszó köré spricceljük. Hatására egy hatalmas „köd” képződik a vízben, mely nemcsak kiváló búvóhely, hanem ráadásul illatos és úszó, lebegő szemekkel bővelkedik a pelletnek köszönhetően.

Bátrabbak kevés lucernaliszttel és amurozó aromával keverve megpróbálkozhatnak az amurok vízközti horgászatával is.

Tejpor hozzáadásával kissé sűrűbbre keverve a folyadékot sikerrel próbálkozhatunk akár a busa horgászatával is.

Amikor nincs kapás...

Ha nincs egy bizonyos jellegű anyagra kapás, próbálkozzunk az ellenkezőjével, például: büdös helyett édes, gyümölcsös helyett fűszeres vagy fordítva.

Csalik variációjával, például: csonti mellé giliszta, pellet mellé csonti, stb.

Lehet, hogy túlságosan beetettünk, ilyenkor egy másik helyet érdemes célozni, úgymond keresőhorgászatba kezdeni, etetés nélkül.

Vékonyabb előke, kisebb horog használata is segíthet.

Van úgy, hogy egyből a lábunk előtt vannak a halak, nem mindig célszerű túldobni a horizonton.

Pellettel nagyobb területet csúzlival meghinteni vagy folyosót képezni egy hosszabb csíkban, mintegy utat mutatva a halaknak.

Keverék receptek


Egyszerű tavaszi pontyos keverék
1 kg klasszikus sárga ponty
½ flakon ananászos Quickliq
50 g süllyedő morzsa
50 g lebegő morzsa
Gyümölcsös feederes keverék
1 kg forest fruit
½ flakon áfonyás Black booster
Keszeges keverék
1 kg Xtra dévér plusz
1 zacskó karamellás aromapor
½ flakon fűszeres fahéjas Black booster
1 kg löszös föld
1 dl fojtott csontkukac
Vízfelszíni nyári match keverék
1 kg barackos kivis etetőkeverék
½ flakon amúrozó Quickliq
1 zacskó vegyes lebegő morzsa
200 g őrölt TTX szárazon elkeverve
Büdös nyári keverék
1 kg brown method
50 g halliszt
50 g hemoglobin
50 g krill liszt
100 ml májas Quickliq

"Ha minden kötél szakad" keverékek

Kereső horgászatnál célszerű alkalmazni, mikor a cél, hogy minél hamarabb, akár nagyobb távolságból begyűjtsük a reményhalat. A lényeg, hogy kb. 20 percenként más és más helyre dobjuk a szereléket. Ha egy helyre horgászunk, figyeljünk rá, hogy a túl tömény aroma ne telítse el a halakat, így hát az alábbi keverékeket nem célszerű etetésre használni, csak keresőhorgászatra.

"Ha minden kötél szakad" vaníliakeverék:

A horgászat utolsó órájában érdemes bevetni, és ha mást nem is, de kisebb féltenyeres, tenyeres keszeget próbálhatunk horogra csalni.

Egyharmad zacskó vaníliás etető, egy kb. leveses kanálnyi vaníliás aromapor, 1-1,5 dl vízben elkevert félampullányi vaníliás aromacseppel bekeverve és egy leheletnyi ízbombával meghintve.

Hangzatra brutális, de mint a cím is írja „ha minden kötél szakad”. Általában meghozza a sikert nap végére, egy-két kisebb-nagyobb halacska képében és legalább úgy állhatunk föl a székről, hogy azért fogtunk valamit.

"Ha minden kötél szakad" mézkeverék:

Rendkívül tömény illatú keverék, melyhez kell 1/3 zacskó mézes etetőanyag, fél doboz pépesített csemegekukorica, fél ampulla mézes aromacsepp a kukoricára öntve, egy kevés mézes fűszeres íz bomba, mindez felöntve akácmézes folyadékaromával.

Olyan tömény hogy az ember gyomra megindul tőle, de egy kárász biztosan elviszi a neki felkínált kukac csalit.

"Ha minden kötél szakad" eperkeverék:

Egyharmad zacskó epres etetőkeverék, 1-1,5 dl epres aromával elkeverve, egy marék epres etető pelletet hozzáadva, rendkívül tömény keveréket kapunk, mely általában pontyot, vagy testes dévért hoz a konyhára.

Tippek halfajonként

Tippek kárászra, keszegre:

• Sokszor előfordul, hogy rossz időben, alacsony légnyomás mellett, a fahéj előlép a kárászok kedvencévé.
• Keszegezésnél nagyon jó szelektáló hatással bír a kabátos csonti, amit úgy kell elképzelni, hogy fölhúzunk egy kukoricát a horogra, kinyomjuk a „belét” és azt visszahúzzuk az utána föltűzött egy szem csontira, mint egy kabátot. Ha így csaliztunk, jól kivehető volt a méretbeli különbség.
• Ha keszegezésre szánjuk el magunkat, és nem működnek az édes jellegű etetők, egészen nyugodtan próbálkozzunk halliszt, májpor, hemoglobin hozzáadásával.
• Keszegezésre, ha nincs konkrét elképzelésünk, vigyünk natúr etetőanyagot és többfajta aromát magunkkal. Ezek variálása általában meghozza a sikert.
• A kárász és a keszeg is nagyon szereti, ha a csaliként fölkínált csontit megforgatjuk egy kevés porszínezékben, mivel így szinte világít a környezetben

Tippek pontyra, amurra:

• Próbáljuk az évszaknak megfelelő etetőanyagokat és csalikat magunkkal vinni, de mindig legyen nálunk egy kevés aromapor az ellenkező jellegűből, ha esetleg változtatni kell.
• Az aromaporokat kiválóan használhatjuk a csali panírozására. A ponty és az amur kifejezetten szereti ezt.
• Ne féljünk az etetőanyagok adalékolásától!
• Amurra kifejezetten jó hatást gyakorol a kukoricaglutén és a burgonyaprotein.
• Pontyra jó hatást gyakorol a tejpor és halliszt keveréke, melyet adagolás előtt már keverjünk össze.
• Lebegtessük meg a csalit, ha sokáig nincs kapás.
• Kombináljuk a csalikat: kis és nagyméretű pellet egy hajszálelőkén, pellet-csonti, pellet-giliszta, kukorica-pellet, stb.

Tippek afrikai harcsára:

• Alapetetésként halibut pelletet keverjünk tasakos etetőpellettel.
• A májpor és hemoglobin adagolásával növelhetjük esélyünket.
• Csalinkat dippeljük, majd ezt követően forgassuk meg hallisztben.

Pelletes etetési tippek

Tavaszi, őszi, pelletes etetési tipp

• Tavasszal és ősszel is kiválóan lehet a pelletekkel etetni - gyors és jó hatást elérni, szinte minden halfajra, ezért bátran kísérletezzünk!
• Hidegebb vízben részesítsük előnyben inkább a gyümölcsös, édes ízeket, ám például a csontis is képes meglepetést okozni lehűlő víz esetén is.
• Ízben kényünk-kedvünk szerint variálhatunk, rakhatunk magokat hozzá, locsolhatjuk aromákkal, ragasztóval gombócozhatjuk, kupakozhatjuk, csúzlizhatjuk, stb.
• Íme, pár arány, ami jó kiindulópontnak, de nem törvényszerű. A variációk sora végtelen.

CSL etetőpellet Tasakos etetőpellet
Univerzális 2 rész 4 rész
Keszeg/kárász 1 rész 4 rész
Ponty/amur 3 rész 2 rész

Nyári pelletes etetési tipp

• A nyári horgászatok alkalmával a pelletes etetés egy kiváló etetési forma, mely variálhatósága a hideg vízi (őszi, tavaszi) etetéshez képest sokkal több lehetőséget foglal magában.
• A meleg vízben, már számításba jönnek a zsírosabb, magasabb fehérjetartamú pelletek is. Alapul nyugodtan használjuk, sőt kifejezetten ajánlott a könnyedebb pelleteket megtartani, mivel ezek szolgálják az intenzív csalogató hatást, de a megnövekedett hőfok miatt, már sokkal gyorsabban bontanak, így igazi helyben tartó etetésre kevésbé alkalmassá válnak. Ilyenkor lép be a képbe a magas energiatartamú zsíros, olajos pellet, mely tápértékével garantáltan helyben tartja a halakat.
• Arra figyeljünk, hogy a fehérjedús pelletek arányai igen képlékenyek, mivel egyrészt függ a víz hőfokától, és a halak táplálkozási kedvétől is. Ha nagyon megy a hal, nyugodtan növeljük az arányait, ha kevésbé, akkor kissé csökkentsük, nehogy hamar elteljenek és továbbálljanak.
• Meleg vízben érdemes vegyesen tálalni a pelleteket, mind méret, mind oldódási idő szempontjából.
• Ajánlatos különböző magokat, magmixeket az etetésre szánt pelletekhez hozzákeverni, akár főzve, akár szárazon.

CSL etetőpellet Tasakos etetőpellet Halibut horogpellet
Univerzális 1 rész 1 rész 2 rész
Keszeg/kárász 1 rész 4 rész 1 rész
Ponty/amur 1 rész 2 rész 2 rész
Afrikai harcsa 0 rész 2 rész 2 rész

Minőségi termékek

Gyors szállítás

Dovit-News

Rendelhető 2022 újdonságaink

Dovit-News

Rendeljen Boltként vagy Magánszemélyként