•  

    DOVIT Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató Kft.

Termékeink >>> Takarmányízesítők

A takarmányízesítők jelentősége a haszonállatok takarmányozásában

Dovit, takarmánykiegészítők, takarmányízesítők, horgásztermékek, autogéntechnika, forrasztás, hegesztés, lakatos munkákA biológiailag nagy értékű keveréktakarmányok felhasználásának elterjedése, a korszerű tartáskörülmények miatt szükségessé váló nevelési ciklusrövidítés, az új ipari takarmányok mind nagyobb arányban történő feletetése, a takarmányok konzerválása és tárolása mind élesen felvetik a takarmányok íz-, illetve aromaproblémáját. Nem véletlen, hogy külföldön a takarmányízesítők gyártása és felhasználása széles körben elterjedt és számos cég nagy mennyiségben gyártja és forgalmazza a különböző takarmányízesítőket.

Napjainkban a korszerű takarmányozás révén mind több és több olyan táplálóértékű komponenseket élesztőket, zsírokat, ipari melléktermékeket stb. etetünk fel a haszonállatokkal, amelyek a hagyományos takarmányok ízétől jelentősen eltérnek. A nagy táplálóértékű keveréktakarmányok egyes komponensei a takarmányok ízletességét nem minden esetben az állatok kívánságainak megfelelő arányban javítják, sőt köztudomású, hogy egyes összetevők kifejezetten ízrontóak.

Bizonyos takarmányok tehát, bár kellő arányban tartalmaznak különböző tápanyagokat, mégsem adnak tökéletesen kielégítő eredményt. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az állat a kémiailag optimális összetételű takarmányból önként annyit fogyaszt, amennyi maximális teljesítőképességének biztosításához szükséges. Mivel pedig az állatot erőszakkal nem lehet több takarmány fogyasztására kényszeríteni, nem marad más hátra, mint a takarmányok különböző módon történő ízesítése.

Az ismerteken kívül ízrontó hatásuk van a takarmányba kevert kémiai adalékanyagoknak is. Itt elsősorban az ásványi premixekről van szó. Az ásványi anyagoknak ritkán van szaguk, ízük azonban gyakran kellemetlen. A vízben oldható ásványi anyagokat az állatok nem szívesen fogyasztják el, azt visszautasítják. Ízesítők alkalmazásával az ásványi keveréket az állatok számára kívánatossá tehetjük.

Ismeretes, hogy különösen sok nehézséget okoz az úgynevezett étvágytalansági depresszió, mely a felnevelési időszakban az állatot ért különféle stresszhatások következtében lép fel. Ilyen stresszhatást vált ki a környezet, a hőmérséklet és a nedvesség változása, az oltások és az egyéb gyógyászati megelőző intézkedések által okozott zavarok, a takarmány tulajdonságainak (szín, íz, állag) megváltozása stb. Az ilyen zavarok jelentkezésekor megfelelő takarmányízesítő adagolásával biztosítható a folyamatos takarmányfelvétel, így a negatív hatások csökkenthetők. A különböző okok miatt szükségessé váló takarmányváltáskor jelentkező étvágycsökkenés kialakulását ugyancsak megakadályozhatjuk megfelelő ízesítőanyag felhasználásával.

A takarmányízesítők úgy tekinthetők, mint a táplálkozás helyreigazítói, amelyek az étvágyat fokozva biztosítják, hogy az állatok a megváltozott körülmények között is elegendő takarmányt fogyasszanak az örökölt teljesítmény maximumának elérése érdekében.

A szopós malacok takarmányozása DOVIT takarmányízesítő felhasználásával

A takarmányok ízletessége minden korú és hasznosítású sertés tenyésztési színvonalát jelentősen befolyásolja és a tenyésztés gazdaságosságában fontos szerepet játszik, de különösen vonatkozik ez a szopós malacok felnevelésére, ahol a "minél előbb, minél többet etessünk" elv kardinális nevelési, illetve tartási szempont.

A sertéságazatban a hizlalás eredményessége nagy mértékben már a malacnevelés időszakában eldől. A szopós malacok megnövekedett táplálóanyag-igényét a kocatej csak rövid ideig tudja biztosítani. Az a cél tehát, hogy a kocatej fogyasztása mellett a szopós malac minél korábban rászokjon a szilárd takarmányok fogyasztására és ezáltal biztosítsuk a fiatalkori növekedési erély maximális kihasználását.

A sertéstartás jövedelmezőség-fokozásának egy másik, ugyancsak nagy jelentőségű feltétele, hogy a malacok minél nagyobb választási átlagsúllyal kerüljenek hizlalásra. A gyakorlati tapasztalatok szerint a választáskor mért 1 kg többletsúly a hizlalás végén (azonos tartási körülmények között, 110-120 kg vágási súlynál) 4-7 kg többletet jelenthet. A számítási alapul vett 1 kg választási súlytöbblet a hizlalási időnek mintegy 8-10 napos lerövidítését jelenti. Az elvégzett kísérletek tanúsága szerint a DOVIT takarmányízesítők gazdaságosan használhatóak, mind a szopós malacok, mind a hízó sertések takarmányozásában. Nagylétszámú malaccal végzett kísérletekben a DOVIT ízesítővel kevert takarmányt fogyasztó malacok választáskori átlagsúlya mintegy 1,5-2 kg-mal volt több, mint a nem ízesített takarmányt fogyasztó malacoké.

A fentieken túl a DOVIT takarmányízesítők használatával a korábbi elválasztást, illetve a szilárd abrakra való áttérést és a választási átlagsúly növekedését érhetjük el.

A DOVIT takarmányízesítő felhasználása a hízó sertések takarmányozásában

A sertéstakarmányok ízesítésének nemcsak a malacnevelésnél, hanem a sertéshizlalásnál is nagy a gazdasági jelentősége. A nagyüzemi tapasztalatok szerint a hizlaló istállókba áttelepített 60-65 napos malacokat nagyfokú stresszhatások érik, több esetben növekedésük hirtelen lelassul és egészségügyi problémák is jelentkezhetnek.

A hizlalás későbbi szakaszában nemegyszer fellépő takarmányuntság és étvágytalansági depresszió miatt a gazdaságilag indokolt ütemű súlygyarapodás nem biztosítható.

Az említett negatív hatások megelőzésére és ezzel a hizlalási időszak lerövidítésére, a hizlalás jövedelmezőségének fokozására a DOVIT hízó takarmányízesítő hatékonyan felhasználható.

A DOVIT KFT által kínált takarmányízesítők a következők:

Nagyüzemi takarmányízesítők:

Háztáji takarmányízesítők:

Termékeink >>> Takarmánykiegészítők

A takarmánykiegészítők szerepe az állatok takarmányozásában nagyon fontos. Számos esetben előfordul, hogy a teljes értékűnek tűnő takarmány számos, a megfelelő fejlődéshez és gyarapodáshoz és az egészséges léthez nélkülözhetetlen elemet nem tartalmaz. A Dovit Kft által gyártott takarmánykiegészítők ezen elemek pótlására szolgálnak.

Takarmánykiegészítőink:

Minőségi termékek

Gyors szállítás

Dovit-News

Rendelhető 2022 újdonságaink

Dovit-News

Rendeljen Boltként vagy Magánszemélyként